17 Nisan 2018 Salı

Sayfamızda Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili, Berat kandili nedir, Berat Kandili nedir  Önemi ile ilgili kısaca bilgiler yer almaktadır.

BERAT KANDİLİ NEDİR ÖNEMİ

Berat gecesi hicri aylardan sekizinci ay olan Şaban ayının 15.gecesidir. 
Berât, “iki şey arasında ilişki olmaması; 
kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması 
beri olması, borçlardan azat olması, bağışlanması” anlamlarına gelir. 

Berat Kandili nedir? Önemi Hakkında Kısaca Bilgi

Ramazanın müjdecisi olan Berat Kandili Nedir ve Önemi Hakında bilgi

Berat… borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan beraat etme, kurtulma… günahlardan arınma, temize çıkma, ilâhî af ve rahmete nâil olma… anlamlarına gelir...

Berat gecesi de diğer gecelerimiz gibi her birimiz için birer, tefekkür, tezekkür ve yenilenme gecesidir.

Berat; kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma günüdür. Yüce Yaradan’ın affına erebilmek için yaradılanı affetme günüdür.

Berat; bizlere her türlü şer, kötülük, zulüm, haksızlık ve adaletsizlikten beri olmayı, onlardan teberra ederek uzak kalmayı öğretir.

Hz. Peygamber şöyle buyurur:
“Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" (İbn Mâce, Sünen, "İkâmetü's-salât", 191.)


* * * * *

Mevlamız günah yüklerimizden berat etmiş olarak Ramazan-ı şerife girmeyi nasip eylesin…

BERAT KANDİLİ NEDİR ÖNEMİ Berat Kandili Hakkında Kısaca bilgi

Şâbanın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Müslümanlarca mübarek sayılıp kutlanan özel gecelerden bir gece olarak kabul edilen berat gecesinde, daha fazla ibadet edilmesi adet halini almıştır. 
Peygamber Efendimiz, Şaban ayının yarısına denk gelen bu gecede Allah'a çok ibadet edilmesini, gündüzünde oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve o gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecelli ederek fecre kadar, "Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belaya duçar olan yok mu, ona afiyet vereyim! Buyurduğunu bizlere müjdelemiştir.
Yine Peygamber Efendimiz, Allah'ın rahmetinin bu gecede ne kadar geniş olduğunu anlatmak için Hz. Aişe'ye: "Şaban ayının yarısına denk gelen bu gece Allah dünya semasına iner(rahmetiyle tecelli eder) ve Kelb kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok sayıda günahkârı bağışlar.” buyurmuştur.


Berat gecesinde Peygamber Efendimiz'e (sav) Cebrail aleyhisselam indi ve: "Muhakkak Allahü Teala ümmetinin yarısını cehennemden azad etti" dedi.


Hazret-i Aişe validemiz (r. anha) buyurdular ki :

Resulullah'ın (sav) : "Dört gecede Allahü Teala hayrı şiddetli yağmur gibi akıtır" buyurduğunu işittim. Şa'ban ayının on beşinci gecesini onlar arasında saydı.


Ebu Abdullah Tahir der ki:  Yeryüzündeki müslümanların iki bayramı olduğu gibi semadaki meleklerin de iki bayramı vardır: Berat gecesi ve Kadir gecesi.


İmam Sübki tefsirinde: "Bu geceyi ihya etmek, bir senelik günaha keffaret olur. Cuma gecesini (ibadet ve dua ile) ihya etmek haftanın günahlarına keffaret olur. Kadir gecesini ihya etmek ömrün günahlarına keffaret olur." demiştir.


Peygamber Efendimiz (sav) buyurdular: "(Ey ümmetim) Size iki şey bıraktım. Bu iki şeye sarıldığınız müddetçe asla delalete düşmez, doğru yoldan ayrılmazsınız: Allahü Teala'nın kitabı ve peygamberinin sünnneti." Hadis-i şerif, İmam Malik, Muvatta


Peygamber Efendimiz (sav) buyurdular: " Sizin en hayırlınız; dünyası için ahiretini, ahireti için de dünyasını terk etmeyen ve başkasına yük olmayan kimsedir." Hadis-i Şerif, Hakim, el-Müstedrek

Sizlerde Berat Kandili Nedir Önemi başlıklı yayınımıza yorumlarınız ekleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder