28 Nisan 2018 Cumartesi

Sayfamızda Kütle ve ağırlık, kütle ve ağırlık nedir? Kütle ve ağırlık nedir kısaca, kütle ve ağırlık arasındaki fark nedir, kütle ve ağırlık arasındaki ilişki, kütle ve ağırlık ölçmede neler kullanılır? sorularının yanıtını kısaca  bulabilirsiniz.

KÜTLE ve AĞIRLIK

Kütle Nedir?

Kütle kısaca , bir cisimdeki madde miktarının ölçüsüdür. Ayrıca nesnenin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütlesi büyük olan nesneye aynı kuvvet uygulandığında hızlanması daha düşük olur. Diğer bir deyişle kütlesi büyük olan daha büyük eylemsizliğe sahiptir. Günlük kullanımda kütle genellikle ağırlık ile karıştırılır. Kütle bulunduğu ortamın yer çekimine göre değişmez bir değerdir.

Kütleyi ölçmek için; Kütlenin SI birim dizgesine göre temel birimi kısaca kg ile yazılan kilogramdır.

Ağırlık Nedir?

Bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetine ağırlık denir. Ağırlık G ile gösterilir. Birimi Newton veya dyn dir. Ağırlık birimi ile kuvvet birimleri aynıdır. Ağırlık vektörel veya yönlü bir büyüklüktür. Kütle ise skaler veya yönsüz bir büyüklüktür. G=m . g g = 9,81 m/s2 g



Ağırlık Ölçmek için; Ağırlık dinamometre ile ölçülür. Kütle ve ağırlık birbirinden farklıdır. Bir cismin kütlesi yeryüzünde Ay'da yada başka bir gezegende tartılırsa hep aynı sonuç bulunur. Aynı cismin ağırlığı farklı yerlerde ölçüldüğünde farklı sonuçlar bulunur.


Kütle ve ağırlık arasındaki fark nedir? 
Kütle ve ağırlık arasındaki ilişki nedir?

Kütle, bir cisimdeki madde miktarı ölçüsüne kütle denir.
Ağırlık bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetine ağırlık denir. 
Çoğu kez ağırlık ile kütle birbirine karıştırılır. Oysa bir cismin kütlesi, evrenin her yerinde sabittir; ağırlık ise o cisme etki eden yer çekimi kuvvetidir ve cismin bulunduğu yere göre değişir.



Kütle ve ağırlık, kütle ve ağırlık nedir, kütle ve ağırlık nedir kısaca, kütle ve ağırlık arasındaki fark nedir, kütle ve ağırlık arasındaki ilişki, kütle ve ağırlık ölçmede neler kullanılır  yazımıza sizlerde yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder