3 Eylül 2019 Salı

ANTEP FISTIĞI

Antep Fıstığı (Pistacia Vera)

Bazı yörelerde Şam Fıstığı olarakda adlandırılan ağaç sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından gelir ve yenebilen kabuklu bir meyve sahiptir. Ülkemizde üretiminin çok büyük kısmı Gaziantep ilimizde gerçekleşir. Bu ilimizde çok geniş Antep Fıstığı bahçeleri mevcuttur. Gaziantep Baklavasının ana malzemelerinden biri olması, ilk fıstık işletmelerininde yine bu ilimizde kurulmasından dolayı Antep Fıstığı olarak anılır. Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır illerinde de yetiştirilmektedir. Siirt Fıstığı diye satılan bir çeşidde mevcuttur.

Antep Fıstığı tarihte Güneydoğu Anadolu bölgesine yerleşen Eti'ler tarafından kültür altına alınmıştır. Getirisinin yüksekliğinden ve fakir topraklarda da yetiştirilebilmesinden dolayı ülkemizde ve bazı Orta doğu ülkelerinde "Altın Ağacı" veya "Yeşil Altın" diye anılır. Son yıllarda üretimde büyük mesafeler kat eden İran ve ABD rekoltede ilk sıraları almaktadır.

Antep Fıstığı Meyvesi

Fıstığın içinin rengi sarı yeşildir ve etrafı kirli kırmızı bir zar ile kaplıdır. En dışta etli bir kabuk vardır. Olgunlaşınca bu kısım genellikle kırmızı renk alır ve içteki sarı renkli sert kabuktan ayrılır. Bu meyve eczacılık, tatlı, pasta ve dondurma sanayinin önemli bir ham maddesidir. Kendine has lezzet ve aromasıyla taze veya kavrulmuş tüketimi çok keyiflidir. Antep Fıstığı ülkemizde pazar değeri yüksek olan bir meyvedir ve üreticisine ciddi kazançlar sağlar.

Antep Fıstığının Faydaları

Antep Fıstığı Meyvesinin bileşiminde %53.8 yağ, %20 protein, %15 şeker ve nişasta bulunur. Günde yenilen küçük bir avuç iç antepfıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılar. Antep fıstığı ayrıca vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının yaklaşık yüzde 35''ini karşılar. Antep fıstığında kolestrol yoktur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Tüketilmesi kroner kalp hastalığının riskini azaltır. Antep fıstığı protein yönünden 2 kat, fosfor yönünden 4 kat sığır etinden daha üstündür. Vitaminler E, B ve C için zengindir. Antep fıstığı şeker hastalığında kullanılabilir. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.

0 yorum:

Yorum Gönder