14 Eylül 2018 Cuma

Sayfamızda Geleceğimizin mimarları en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın eğitimi, çocuk eğitimi nasıl olmalıdır, çocuk eğitimi ile ilgili sözler, çocuk eğitimi ile ilgili hadisler, ayetler, çocuk eğitimi ile ilgili sözler, çocuk eğitimi hakkında bilgiler ve Çocuk eğitiminde ailenin önem ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Çocuk Eğitimi


Çocuğunuzu Seviyor Musunuz?
Birçoğunuz "Bu nasıl soru, hiç evlat sevilmez mi?" diye düşünmüşsünüzdür şimdi. Tabi ki de sevilir. Evlatlarımız gözümüzün bebeği, onların tırnağına taş değse, bizim içimiz acır. Evladımız için her fedakarlığa katlanır, canımızdan çok severiz.


Peki bu sevgimizi çocuklarımıza gösterebiliyor muyuz? Çocuklarımız sevildiğini yeterince hissedebiliyor mu?

Ailesi tarafından sevilen ve kabul gören bir çocuk, psikolojik açıdan daha sağlıklı büyüyor. Gündelik hayatın sorunlarıyla daha rahat baş ederken, hayatta da daha başarılı oluyor.
Herkesin çocuğuna sevgisini gösterdiği özel bir yol olsa da genel anlamda sevgiyi göstermenin bazı ortak noktaları var.Çocuğun aileden sevgi alması noktasında günde en az on -on beş defa "seni seviyorum "mesajı alması gerekir. Bu mesajları biliyor veya uyguluyorsunuzdur.


Çocuğunuza sevildiğini hissettirecek sevgi mesajları ise şunlar:

Yemek Saatlerinde Bütün Aile Bir Arada Olun.
Özellikle akşam yemeği bütün ailenin bir arada olduğu bir zaman dilimidir. Yemek saatinde mümkün olduğu kadar başka şeylerle ilgilenmeyin, gazete, televizyon, telefon vb. şeyleri bir kenara bırakın, sadece ailenizle sohbet edip, yemeğin tadını çıkarın.Çocuğunuza gününün nasıl geçtiğini sorun veya çocuğunuzun ilgisini çekebilecek bir konu açarak konuşma başlatın.


Çocuğunuzu Dinleyin
Bir çok problem daha en başta işler karmaşık bir hale gelmeden sadece dinlemeyle önlenebilir.Yalnız bu dinleme "Etkili Dinleme" olmalıdır.Yani başka bir şeyle ilgilenmeden,çocuğunuzun sözünü kesmeden ve gözlerinin içine bakarak dinleyin. Çocuğunuzun anlattıkları saçma sapan veya hayal ürünü olsa bile sözlerini yarıda kesmeyin,


Birlikte Vakit Geçirin
Birlikte yapacağınız bir etkinlik, gezi veya oyun olabilir. Böylece çocuğunuzu ve onun dünyasını yakından tanımış olursunuz. Etkinlik seçerken veya oyun oynarken çocuğunuzun isteklerini ön planda tutmayı unutmayın ama.


Önemli Konularda Birlikte Karar Alın
Çocuğunuz ister büyük ister küçük olsun bütün aileyi ilgilendiren konularda çocuğunuzun da fikrini alın ve öyle karar verin. Kendi kendinize kararlar alıp çocuğa dayatırsanız muhtemelen kabul etmeyecek veya kabul eder gibi görünüp yine de bildiğini okuyacaktır.


Çocuğunuza Sarılın
Çocuğunuzu sevgiyle kucaklayarak, sarılın. Sımsıkı sarılıp beklemek karşılıklı güven duygusunu geliştirir. Sırtını sıvazlayıp, başını okşayın. Sık sık gülümseyin. Siz gülümseyince kendini rahat ve güvende hissedecektir.


Çocuğunuza Arkadaş Değil, Anne-Baba Olun
Çocuğunuzun hayatı boyunca bir çok arkadaşı olacaktır. Ancak anne ve babası tektir. Annelik veya babalık yaparak yol gösterin ve model olun. Çocuk sevgiyi, nezaketi ve bunun gibi pek çok davranışı ailede öğrenir. Evdeki ortam ve davranışlar, çocuğun davranışlarını etkiler ve sizi örnek alır.


çocuk eğitimi



Çocuk ve sevgi


Çocuğunuzu Sevgiyle Eğitin

Her çocuk hata yapabilir. Kaldı ki biz ebeveynler bile hata yapıyoruz. Hataları düzeltme yoluna giderken, dövmek, kızmak yerine konuşma ve ikna etmeyi tercih edin.Şiddetle değil sevgiyle disiplin edin.

Uyku Zamanını Özelleştirin
Çocuğunuzun huzurlu ve güvenli bir uyku uyuması için onun yanında olun, sarılıp öperek yatırın(birlikte yatmayın). Yatmadan önce birlikte aileniz için dua edin


Bilinçaltına Seslenin
Çocuğunuz uykudayken yanına gelin ve bilinçaltına seslenerek kulağına sevdiğinizi fısıldayın.

Başkalarıyla Kıyaslamayın 
Başkalarıyla kıyaslanan çocuk kendini önemsiz ve değersiz hisseder. Çocuğunuzun yaptığı olumlu davranışları övün fakat kibirlendirmeyin. Yani aşırı öz güven yüklemeyin.Olumsuz davranışlarında ise komşunun, akrabaların  çocuklarıyla kıyaslama yapıp kendini değersiz hissettirmeyin.


Çocuğunuza kaliteli zaman ayırıp,  rol model- olarak kişiliğinin gelişmesine yardım ederken, sevildiğini bildiği ve hissettiği bir ailede yetiştirip ona en büyük iyiliği yapın. 
Mutlu bir ailede sağlıklı bireyler yetiştirmek dileğiyle... Nigar Bal- Eğitimci



sevgi dili,çocuk eğitimi nasıl olmalı,sevgiyi anlatmak,çocuk ve sevgi,ailede çocuk eğitimi,çocuk eğitimi nasıl olmalıdır,çocuk eğitiminde ailenin önemi, çocuk eğitimi, çocuk eğitimi nasıl olmalıdır, çocuk eğitimi ile ilgili sözler, çocuk eğitimi ile ilgili hadisler, çocuk eğitimi ile ilgili sözler, çocuk eğitimi hakkında bilgi, 

0 yorum:

Yorum Gönder