Sayfamızda vitaminler, vitamin nedir, vitaminler ve özellikleri, vitaminlerin özellikleri, vitaminler hakkında bilgi, vitaminler ve görevleri, vitamin çeşitleri nelerdir, vitaminler biyoloji, vitaminler ve faydaları yer almaktadır.
Vitaminler
Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir. Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita” sözcüğünden türemiştir. Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır.
Yağda eriyen vitaminler: A, D, E ve K vitaminleridir .
Suda eriyen vitaminler: B grubu vitaminler ile C vitaminidir .
Vitamin çeşitleri ve Vitaminlerin Özellikleri
A vitamini: A vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Karaciğerde depolanan bu vitamin ısıya ve pişirmeye dayanıklıdır. Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için büyük önem taşır .
A vitamini hangi besinlerde bulunur: Kayısı, kuşkonmaz, maydanoz, ıspanak, havuç, kereviz, marul, portakal, erik, domates
B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidir.Yetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür. Bu vitamin öncelikle şeker hastalığı, doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine yardımcı olur.
B1 vitamini hangi besinlerde bulunur: Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt
B2 vitamini suda eriyen bir vitamindir ve vücutta depolanmaz. Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur.
B2 vitamini hangi besinlerde bulunur: Buğday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, mercimek
B3 vitamini protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması için gerekli olan bir vitamindir. Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar. Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar.
B3 vitamini hangi besinlerde bulunur: Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma
B6 vitamini Sinir sistemi ve hormonların çalışmasını düzenler.Vücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda rol oynar. Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adele zayıflığı ve krampları oluşur . Hayvansal ve bitkisel besinlerde düşük yoğunlukta bulunur.
B6 vitamini hangi besinlerde bulunur: Muz, avakado, tavuk eti, patates, ıspanak, bezelye, bira mayası, havuç, yumurta, balık
B12 vitamini Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar. Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar. Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir. Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma, hayal görme, depresyon, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur .
B12 vitamini hangi besinlerde bulunur: Süt, yumurta akı, peynir, balık, karides, dana eti, dana karaciğeri, böbrek, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya
C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir. Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır. Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olamalarını sağlar.Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır. Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini düşürür. Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur. Göz merceği ve akciğer gibi yapılarda antioksidan olarak çalışır.
C vitamini hangi besinlerde bulunur: Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye, muz, kabak, lahana, ıspanak
D vitamini İnce bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur. Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenler. Kas kasılmalarını önler. Kalsiyumla birlikte kemik gelişimini kontrol eder. Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar.
D vitamini hangi besinlerde bulunur: Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, ringa balığı, uskumru fileto, somon balığı, tuna balığı.
Eksikliğinde Hangi Hastalıklar Ortaya Çıkar?
A vitamini eksikliğinde gece körlüğü ve göz kuruluğu ortaya çıkar. B vitaminlerinin eksikliğinde hormonal sistemler zarar görür, kansızlık ortaya çıkar ve beyin fonksiyonları hasara uğrar. C vitamini eksikliği nadirdir. İskorbüt adı verilen C vitamini eksikliğinde dişlerde dökülme, deri altı kanamaları ve eklem harabiyeti olur, bağışıklık sistemi zayıflar. D vitamini eksikliğinde bütün vücut sistemleri olumsuz etkilenir, osteoporoz ve kemik kırıkları ortaya çıkar. E vitamini eksikliği çok nadirdir. K vitamini eksikliğinde kan pıhtılaşması durur ve kemikler zarar görür.
Vitaminlerin Fazlası Nelere Yol açar?
Suda eriyen B ve C vitaminlerinin fazlalığında çok önemli bir sorun ortaya çıkmaz, çünkü bu vitaminlerin fazlası idrar yolu ile vücuttan uzaklaştırılır. Ancak yine de C vitamini fazlalığı böbrek taşı, ishal gibi yan etkilere yol açabilir. Sigara C vitamini ihtiyacını artırır. A vitamininin fazlası vücutta özellikle karaciğere toksiktir. Ayrıca osteoporoza neden olur. D vitamininin fazlalığı da oldukça toksik bir tabloya yol açar. Böbrek hasarı, hipertansiyon, kalpte ritim bozuklukları, beyin fonksiyonlarında hasar ortaya çıkabilir.
Vitaminleri Doğal yollardan almak mümkün mü?
Dengeli bir diyet vücudun ihtiyacı olan bütün vitaminleri sağlamaya yeter. Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve, 1-2 avuç kuruyemiş, 1-3 porsiyon baklagil, 3 dilim tam tahıl ekmeği, az miktarda kaliteli et ve süt ürünü yeterli vitamin sağlar. C vitamini turunçgillerde; vücutta A vitaminine dönüşen beta karoten sarı, yeşil, turuncu sebze ve meyvelerde, E vitamini kuruyemişte bolca vardır. Haftada 4-5 gün 30 dk kadar güneşte kalmak D vitamini ihtiyacı için yeterlidir. B12 vitamini sadece hayvansal ürünlerde bulunur.
Vitaminler, vitamin nedir, vitaminler ve özellikleri hakkında bilgi, vitaminler ve görevleri, vitamin çeşitleri nelerdir, vitaminler ve faydaları yayınımıza sizlerde yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder