Sayfamızda sirke yapımı, sirke yapımı tarifi, elma sirkesi nasıl yapılır, organik sirke yapımı, evde sirke yapımı, doğal elma sirkesi yapımı, üzüm sirkesi yapımı, sirke nedir, sirkenin faydaları, sirkenin yapılışı yer almaktadır.
Sirke Nedir, Nasıl Yapılır?
Sirke kısaca salatalara, turşulara, yemeklere ekşilik vermek için kullanılan, ekşimiş meyvenin suyu.
Sirke diğer bir ifade ile, bir takım kimyasal yöntemlerle hazırlanmış bileşiklerin ortak adı.
Evimizde en sık kullandığımız ev malzemelerinden birisi şüphesiz elma, üzüm sirkesidir. Hem beslenme amaçlı hemde evde temizlik amaçlı vb şekillerde kullandığımız sirke evde kendi uygulayacağınız yöntemlerle kendi zevkinize göre ve tamamen saf elma sirkesi ve üzüm sirkesi yapabilirsiniz. Ülkemizde organik elma ve üzüm bulmak çok kolay olacağından, yapacağınız sirke organik sirke olacaktır.
Organik Elma Sirkesi Tarifi Malzemeleri:
2 adet elmanın kabuğu
750 ml temiz içme suyu ( yaklaşık 3 su bardağı )
Bir çay kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
1 lt'lik cam kavanoz
Elmaların kabukları etli kısımla birlikte kalınca soyulur ve kavanozun içine bırakılır. Daha sonra su, şeker ve tuz eklenerek kavanozun ağzı kapatılır. Bir süre şeker ve tuz eriyinceye kadar çalkalanır. 10 gün ışık almayan karanlık bir yerde bekletilir.
Evde organik elma sirkesi yapımı için dikkat edilmesi gerekenler:
Kapaklı kavanozu kullanılmalı. Kavanoz hiç hava almamalı.
Temiz içme suyu.
Ortamın Karanlık olması.
Ara ara kavanozu karıştırın ve açıp kontrol edin.
SİRKE YAPIMI ÖZETLE
Sirke, elma veya üzüm suyunun 15 gün kadar bir kapta üstüne tülbent örtülerek bekletilmesi ve süzülmesiyle elde edilir. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına imkan vermeyen şişelere tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş ve güneş ışığı almayan bir mekanda saklanır.
Evde Elma Sirkesi Yapımı
Evde elma sirkesi için malzemeler:
8-9 adet doğal elma
2 litre temiz su
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz ( kaya tuzu olursa daha iyi olur )
2 litrelik kavanoz veya bir kap
Elmaların sap ve çekirdekleri ayıklanır, güzelce doğranır ve temiz bir kab içine alınır, üzerini hafif geçecek kadar su eklenir ve diğer malzemeler konur. Kab üzerine bir tülbent konur ve mümkünse tülbent bağlanır ki böcek ve sinekler girmesin. İlk günler her gün, ileri ki haftalarda ise haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normal bir durumdur. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir. Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.
SİRKENİN FAYDALARI NELERDİR?
Sirkenin içeriği; Sirkede yüzde 6-7 oranında sirke ruhu yani sirke asidi mevcuttur.
Özellikle bu sirke asidi; iştah açar, sindirim salgıların artırıp hazmı kolaylaştıran ve sirkeye ferahlatıcı hoş kokusunu veren maddedir.
Sayfamızda yer alan sirke yapımı, sirke yapımı tarifi, sirke nasıl yapılır, organik sirke yapımı, evde sirke yapımı, elma sirkesi yapımı, üzüm sirkesi yapımı, sirkenin faydaları, sirkenin yapılışı yayınımıza sizlerde yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder